Kalendarz imprez

Jak zatrzymać smaki lata: przepisy na sałatki, dżemy

i nalewki

2012-09-06

 

 

 

W niniejszej publikacji zaprezentowano bogaty zbiór receptur na marynowane i kiszone warzywa, owoce oraz grzyby. Obok popularnych przepisów na buraczki   w occie czy korniszony zamieszczono ciekawe pomysły, m.in. na czerwoną kapustę marynowaną ze śliwkami, czereśnie w winiaku i kiszone jabłka. Ponadto przedstawiono receptury na kapustę kiszoną w różnych wariantach oraz marynowane sałatki i jarzynki. 

 

 

Już niedługo skończy się  lato, które jak zawsze hojnie obdarowało nas bogactwem owoców, warzyw i grzybów. Namawiamy do zamknięcia tych wszystkich darów natury w słoikach, by móc delektować się smakami lata przez cały rok. W tej książce prezentujemy pomysły na rozmaite zaprawy, m.in. na smakowite dżemy, konfitury, marynaty i przeciery. Znajdziecie wśród nich receptury nie tylko na tradycyjne powidła śliwkowe czy buraczki w occie, ale także na wykwintną konfiturę z płatków róży i pochodzące z obcych kuchni pesto z bazylii czy chutney na bazie jabłek. Przyrządzone według naszych przepisów przetwory z pewnością dodadzą smaku każdemu posiłkowi. 

 

 

Półki supermarketów uginają się pod ciężarem najrozmaitszych marynat, konfitur, nalewek, jednak nawet te najlepsze produkty nie dorównują w smaku domowym przetworom. Dlatego warto, korzystając z letniego dostatku jarzyn i owoców, zaopatrzyć spiżarnię w choć kilka słoików własnoręcznie przygotowanych smakołyków. W książce zebrano klasyczne i bardzo oryginalne przepisy na przetwory kuchni polskiej i europejskiej: dżemy, marmolady, powidła, galaretki, owoce w alkoholu, sosy, oliwy, oleje i octy aromatyczne, kwaszonki i solanki, marynaty, nalewki i likiery. Ich przygotowanie nie jest już tak trudne, czasochłonne i pracochłonne jak za czasów naszych babć, a smak i aromat  niezmiennie urzekają. 

 

 

do góry ▲
X

Uwaga! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii. Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez www.mgbp.pl lub podmioty trzecie w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka dotycząca cookies

AKCEPTUJĘ